Чехія придбала чотири батареї ЗРК SPYDER

Чехія придбала чотири батареї ЗРК SPYDER

Міноборони Чеської Республіки 27 вересня підписало угоду про придбання зенітних ракетних комплексів SPYDER виробництва ізраїльської компанії Rafael Advanced Defense Systems.

Вартість контракту становить 13,69 млрд крон (627 млн дол. США), йдеться у повідомленні міністерства. Постачання чотирьох комплексів планується завершити до 2026 року.

Міністр оборони Чехії Любомир Метнар заявив, що ізраїльський зенітний ракетний комплекс дасть можливість Празі замінити на озброєнні чеської армії застарілі радянські комплекси 2К12 «Куб» 1970-х років, які не відповідають сучасним вимогам щодо захисту повітряного простору.

Чеська промисловість буде безпосередньо залучена до виробництва комплексів та їх обслуговування. Загальна частка місцевої промисловості у виконанні контракту сягне понад 30% від вартості всього проєкту. Основними партнерами ізраїльської державної компанії Rafael будуть чеські компанії RETIA та державна компанія Vojenský technický ústav.

Зазначається, що під час перемовин вдалося знизити ціну на 2 млрд крон (91 млн дол.).

«Нам вдалося зменшити початкову орієнтовну ізраїльську пропозицію на 2 мільярди крон під час переговорів», – сказав заступник міністра з питань озброєнь та закупівель Любор Куделка.

Очікується, що ЗС Чехії експлуатуватимуть ці системи щонайменше 20 років. Зазначається, що утримання та ремонт ЗРК обійдеться бюджету країни приблизно у 23 мільярди крон (1 млрд дол.), при цьому 7,5 млрд крон (340 млн дол.) отримає чеська промисловість.

Чехія хоче замінити радянські ЗРК на сучасні

ЗРК SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) може вражати цілі на дальності до 20 000 м та висотою від 20 м до 9000 м. Типова батарея складається з командного пункту зі станцією виявлення, шести пускових установок з чотирма ракетами Pyton5 та Derby кожна (по дві на кожній пусковій), заряджальної машини та машини технічного обслуговування.

Чехія хоче замінити радянські ЗРК на сучасні